Zadnja sprememba: 09.07.2020Pohod na Tosc je prestavljen na 16. julij 2020.

Hvala za razumevanje.


27. 6. 2020 – Pohod na »Petruvo« v Osilnico

Pohod za Petruvo bo, kljub omejitvam, smo se dogovorili. Držali se bomo navodil, bili korektni drug do drugega in bomo šli. Ne čisto do Osilnice, ampak samo do Bezgovice, kjer je bila pretekla leta postaja pred Osilnico.

Pa smo šli. V soboto zjutraj se nas je zbrala, skupaj s pohodniki in prijatelji PD Križe na avtobusni postaji kar lepa skupina. Zagrizli smo se po Kalanovi poti in prišli do Koče pri Jelenovem studencu pošteno premočeni. Tu so nas pričakali še ostali udeleženci in nabralo se nas je okrog 40. Lepa številka. Nikamor se nam ni mudilo in tako smo si ogledali vhod v Ledeno jamo, obiskali in občudovali Tiho dolino s Puglovim studencem ter nekateri tudi Nagelbihel. V Kočah v Lovskem domu Pr Slavcu nekoliko daljši počitek, hvala za prijazno postrežbo in že nas je pot vodila po žgočem soncu do Kočevske Reke, mimo jezu v strmino na »Reški pild«. Kratek postanek pri ostankih kapelice in nato spust v Ravne, kjer nas je z okrepčilom čakala naša Radojka. Dobra volja nas je spremljala celo pot. Ne vem, kdo vse je bil zaslužen, da si opazil na obrazih pohodnikov veselje in zadovoljstvo. Mogoče lepo vreme, sonce, možnosti ponovnega druženja, lagodnost samega pohoda. Ne vem…med nami ni bilo mrkega obraza. Asfaltna cesta, ki po navadi ob soncu ubija, je ob prijetnem pogovoru hitro minila. Na Šajbniku smo bili zopet gostje in že nas je Tone popeljal na razgledišče, nato pa še na Strmo reber, počivališče, ki je bilo pred kratkim opremljeno z slovensko zastavo. Ne vem, če je kdo opazil, ampak nebo je bilo modro, modro. Še spust v Bezgovico, zaslužen počitek s pogostitvijo, hvala občini Osilnica in avtobus nas je prehitro prišel iskat. Oditi pa moraš takrat, ko je najlepše, mar ne?

Več fotografij...


13. 6. 2020 - Prva markacijska delovna akcija MDO Dolenjske in Bele krajine

Prva markacijska delovna akcija MDO Dolenjske in Bele krajine je potekala na Kočevskem. Namen akcije je bil obnoviti pristopne poti na Fridrihštajn in Livoldskem vrhu.

13.6.2020 se nas je zbralo 39 markacistov, pomočnikov, turno kolesarjev in predsednik PZS Jože Rovan.
Na Fridrihštajnu smo uredili novo lažjo pot do vrat gradu. Popravili smo tudi že obstoječo pot z gradu proti Požganem hribu. Pokosili smo travo od vhoda do stopnic v gradu in pa tudi na gradu. Markirali smo novo pot in popravili vse stare markacije okoli gradu.
Druga skupina je popravljala poti na Livoldski vrh in obnavljala markacije. Napravili smo nekaj novih stopnic, popravili in zamenjali nekaj erozijskih zapor. Očistili smo pot in odmaknili podrto drevje.
Za stopnice in nadelavanje poti smo uporabili kostanjeve drogove, ki smo jih pripeljali že prej in so jih morali markacisti znositi do delovišča.
Skupina s predsednikom Rovanom in turno kolesarji Briškitom in Majerletom ter tremi markacisti pa so markirali turno kolesarsko pot.
Po končanem delu smo se zbrali pred kočo pri Jelenovem studencu in ob kosilu in kozarčku analizirali naše delo. Vsi smo bili zadovoljni, predsednik Rovan nas je pohvalil ker tako dobro sodelujemo. Seveda smo najbolj zadovoljni markacisti PD Kočevje, ki imamo urejene poti.

Načelnik za poti in markacije PD Kočevje
Stane Vidovič

Več fotografij...


Koča pri Jelenovem studencu dela po ustaljenem delovnem času in sicer:

petek od 13. do 22., sobota od 7. do 22., nedelje in prazniki od 7. do 20.

1. novembra (dan spomina na mrtve) je koča zaprta.

———

Prav tako bomo s petkom, 12. 6. 2020 nadaljevali s tekmovanjem za

najpohodnika do Koče pri Jelenovem studencu.

Knjiga bo ponovno nameščena na starem mestu.Priporočila Planinske zveze Slovenije za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in športnih dvoranah, ostale dejavnosti v gorskem svetu ter ob obisku planinskih koč po preklicu epidemije koronavirusa. Tukaj

 

OBVESTILO ČLANOM PLANINSKEGA DRUŠTVA, POHODNIKOM

IN LJUBITELJEM KOČE PRI JELENOVEM STUDENCU

 

Pisarna Planinskega društva Kočevje na TZO 16 A, bo s torkom 26. 5. ponovno odprta in sicer od 17. do 19. ure. Prosimo vas, da upoštevate navodila NIJZ, ter vstopate posamezno in nosite obrazno masko.

S 23. majem bomo pričeli v Koči pri Jelenovem studencu ponovno streči tudi v notranjih prostorih. Postrežba bo potekala v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tudi gostje morajo upoštevati omenjena navodila in sicer:

Pri gibanju v zaprtem prostoru je, ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje, obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta. To velja npr. pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij. Gostje morajo sedeti na zadostni medsebojni razdalji, kar pa ne velja za člane iste družine.

Do 1. junija ostane spremenjeni delovni čas in sicer v soboto od 8. do 18. ure in ob nedeljah od 8. do 17. ure


Parkirišče za planince na koncu Podgorske ulice je odprto.


 

DELO PLANINSKEGA DRUŠTVA KOČEVJE V ČASU UKREPOV GLEDE ŠIRJENJA VIRUSA COVID 19

V društvu vseskozi spoštujemo ukrepe povezane s preprečitvijo širjenja virusa COVID 19. Kljub temu so se le izvajali nekateri ukrepi, ki bodo pripomogli k hitrejši vrnitvi v normalen tok po končani krizi.

V koči so potekala nekatera vzdrževalna dela in dela na zaključitvi investicije. Tako smo temeljito očistili stropne in stenske obloge v gostinski sobi in kuhinji, oba prostora sta tudi prebeljena. Prebelili smo tudi hodnik in drugo gostinsko sobo. V glavni gostinski sobi so bila tla obrušena in na novo premazana s premazom na osnovi naravnih olj. Prezračeni in očiščeni so spalni prostori, sanitarije so očiščene in razkužene. V kuhinji je temeljito očiščeno pohištvo ter vsa oprema in inventar. Tako je koča v celoti pripravljena za obiskovalce, seveda ko bo to možno.

Urejena je tudi okolica koče, zasejana je trava na površinah, ki so bile prizadete z izkopi, očiščen je studenec. Pokošen je tudi spodnji del travnika.

Zaključujemo investicijo v vodooskrbo koče. Zabetonirani so jaški na obeh cisternah, peskolovcu, ter filtru za deževnico. Nameščeni so kovinski pokrovi, ki so pod ključem. S tem je preprečen nepooblaščen dostop do vodnih virov in onesnaženje iz zunanjih virov. Pred pričetkom zbiranja deževnice je bila streha temeljito oprana z visoko tlačnim čistilnikom. Čaka nas še zamenjava žleba, namestitev že dobavljenih filtrov za deževnico na žlebu ter finalno čiščenje in razkužitev cistern. S tem bo investicija zaključena in sistem predan v uporabo.

Tudi markacisti delajo po svojih zmožnostih in naših skoraj 180 km dolgi planinskih poteh. Veliko poti je že pregledanih in očiščenih, popravljene in dopolnjene so markacije. Na novo sta izdelana dva informacijska kozolčka, pet jih je popravljenih in prebarvanih.

Vse ostale aktivnosti društva so zamrznjene. Ko se bo stanje povrnilo v normalne tire bo pričeli z organiziranjem in vodenjem pohodov in izletov, do takrat pa smo več ali manj odvisni sami od sebe.

Lepo se imejte, obiščite nas pred kočo in ostanite zdravi.

Več fotografij...

Milan Mlakar


OBVESTILO PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE

Obiskovalce gorskega sveta, planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje, kolesarje in druge pozivamo, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo. Odsvetujemo vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin!

Enako svetuje tudi Gorska reševalna zveza Slovenije, kjer opozarjajo, da omejitve veljajo tudi pri gorskem reševanju. Ob sumu na okužbo ponesrečenca z virusom SARS-Cov-2 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost - reševanje se tako lahko precej zaplete, saj v tej situaciji ni nič samoumevno.

Vlada RS je poostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa in izdala odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sem se uvrščajo gostinske in nastanitvene dejavnosti, kar pomeni, da je prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, ki ostajajo zaprte do preklica.
 

Pozivamo k upoštevanju naslednjih priporočil:

  • Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ... 

  • Članstvo alpinističnih in športnoplezalnih odsekov in klubov naj ne izvaja šol in kakršnih koli, tudi športnoplezalnih vzponov.

  • Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice. Zavedajmo se, da vsako druženje, bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa

  • Možnost prenosa okužbe tudi z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Izpostavljamo jeklenice, kline in skobe na planinskih poti, ograje, klopce in oprimke v plezalnih centrih in plezališčih. Na površinah virus lahko preživi tudi več dni!

  • Priporočamo, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo.

  • Strokovni služba PZS delo opravljamo od doma - kontaktirate nas lahko preko elektronske pošte. Včlanjevanje je možno preko portala clanarina.pzs.si. Planinska trgovina je zaprta, izdelke iz naše ponudbe lahko naročite v naši spletni trgovin

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato je še posebej pomembno, da vsi skupaj in vsak posameznik delujemo odgovorno in preventivno za skupno dobro.
 

S planinskimi pozdravi,


Usposabljanje gorskih stražarjev v Kočevju

Trinajst je srečna številka za Odbor za varstvo gorske narave MDO PD Dolenjske in Bele krajine, saj se je trinajstega izobraževanja za GORSKE STRAŽARJE, 29. 2. 2020 v Kočevju, udeležilo kar 34 planincev. Do sedaj največ. Nekaj tudi zelo mladih, kar je še posebej pohvalno. Prišli so iz 10 planinskih društev našega MDO – ja, ena pa iz PD LPP Ljubljana.

Na željo PD Kočevje, iz katerega se je izobraževanja udeležilo kar 14 planincev, je bilo izobraževanje pri njih v prelepih prostorih Zavoda za gozdove Slovenije – Območna enota Kočevje. Tudi prehrana je bila zelo okusna v bližnji Restavraciji Marof, gorske stražarke iz Kočevja, na čelu s prizadevno Tino Kotnik pa so poskrbele za čaje, kavo in piškotke med odmori.

Vse je presenetil načelnik KVGN PZS Marjan Denša, ki nas je prišel pozdravit, nato pa ostal do konca izobraževanja. Tudi predsednik MDO Dolenjske in Bele krajine Rudolf Skobe nam je zaželel uspešno delo.

Ponovno so nam predavali izvrstni predavatelji, sami strokovnjaki. Predavanja so bila zanimiva, strokovna, predvsem pa snov podana na način, da nam je čas hitro minil, domov pa smo odšli z mislimi, kako lahko tudi mi prispevamo k varovanju in ohranjanju narave.

Vsi pa že komaj čakamo drugi del tečaja, ki bo 9. maja v Krajinskem parku Drava pri Središču ob Dravi. Takrat pa se nam boste lahko pridružili tudi ostali GS in VGN ter ljubitelji narave.

Zapisala: vodja usposabljanja Rozi Skobe
Foto: Rudolf Skobe

 

 


OBČNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA KOČEVJE 28. 2. 2020

Volilni občni zbor Planinskega društva je potekal v petek 28.2.2020 v Piceriji Briški v Kočevju. Po uvodnih besedah predsednika Milana Mlakarja smo si ogledali krajši film Bojana Cigliča o društvenem potepanju po Slovaških Tatrah. Nato je sledil formalni del z izvolitvijo delovnega predsedstva. V svojih poročilih so se predsednik društva in načelniki odsekov ozrli na delo v letu 2019, ter na kratko predstavili načrte za leto 2020. Vodilna nit je bila, da je društvo v letu 2019 delalo dobro in v tem duhu bo nadaljevalo tudi v letu 2020. Razprave po poročilih ni bilo, so pa prisotni svoje odobravanje potrdili z aplavzom po vsakem poročilu.

Sledila je razrešnica dosedanjim organom upravljanja v društvu in pričetek volitev. S potrditvijo prisotnih je vlogo volilne komisije prevzelo delovno predsedstvo na čelu z Mojco Aupič. Predstavila je volilno listo in sledilo je glasovanje z dvigom rok. Soglasno so bili izvoljeni naslednji kandidati.

Za predsednika je bil ponovno izvoljen Milan Mlakar.

V Upravni odbor društva so bili izvoljeni Mojca Aupič, Judita Praznik, Stane Vidovič, Bojan Ciglič, Toni Žuk, Terezija Levstik, Janez Javoršek, Marjan Ule, Željko Bistrovič, Marko Fabijan, Bojan Briški, Tina Kotnik in Peter Poje.

V nadzorni odbor so bili izvoljeni Franc Janež, Štefka Ule in Anča Kužnik.

V častnem razsodišču pa so Franc Walter Šturm, Vida Ofak in Marjan Kurtalj.

Po kratkem nagovoru novo izvoljenega predsednika, ki se je zahvalil prisotnim za ponovno zaupanje je sledil podpis dogovora z občino Kočevje o vzdrževanju zastave RS na Mestnem vrhu. Podpisnika sta bila župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič in predsednik društva. V kratki obrazložitvi sta omenila pomen tega državnega simbola in s tem pravilnega ravnanja in spoštovanja zastave.

Naslednja točka je bila podelitev priznaj zaslužnim članom društva. Najvišji priznanji Zlati častni znak PZS sta dobila dolgoletni predsednik društva ter zadnja leta predsednik Nadzornega odbora Franc Janež ter dolgoletna aktivna članica in nekdanja oskrbnica Koče pri Jelenovem studencu Ana Kužnik. Srebrni častni znak PZS so prejeli Melita Berlan mentorica v Mladinskem odseku, ter dolgoletna aktivna članica Majda Lavrič. Pisno priznanje PZS pa so prejeli Hinko Butkovič, Kobola Matija in Marija Zupančič. Podelili smo tudi nekaj društvenih priznanj, ki so jih prejeli Bojan Briški, Miha Kalabota, Tina Kotnik, Renata Pirnar in Ivan Turk.

Vsako leto poteka tudi tekmovanje za Najpohodnika do koče pri Jelenovem studencu. Letošnji zmagovalci, ki so dobili poleg pisnih priznanj tudi brezplačno udeležbo na pohodih društva, so bili Barbara Tekavec, Renata Pirnar in Romana Jurkovič pri ženskah in pri moških Branko Žižek, Danijel Gorše in Vlado Hajdinjak.

Pred koncem so dobili besedo gostje ter predstavniki nekaterih društev. Župan dr. Vladimir Prebilič je najprej čestital vsem izvoljenim in izpostavil dobro delo društva ter plodno sodelovanje med občino in društvom. Tudi predstavniki društev, med njimi iz pobratenega PD Križe, so pohvalili delo društva ter zaželeli plodnega sodelovanja še v naprej.

Sledilo je druženje ob živi glasbi izvajalca Mihe Veseliča.

Milan Mlakar

Več fotografij...


19. 2. 2020 - Z avtobusom smo se odpeljali iz Kočevja do Unca in po avtocesti do izvoza Kastelec. Tu smo pobrali lokalnega vodiča Borisa in nadaljevali pot do gradu Socerb. Tu so udeleženci žigosali dnevnike, pridružil pa se nam je jamarski vodnik, ki nas je popeljal proti Sveti jami pri Socerbu. Sledil je ogled celotne jame z oltarnim delom in v nadaljevanju t.i. vinska klet.

Pot smo nadaljevali z avtobusom, ki nas je odpeljal do vasi Črni kal. Tu smo si najprej ogledali eno najstarejših kmečkih hiš na Slovenskem »Benkovo hišo«, nato nadaljevali pot mimo cerkve s privezanim zvonikom (zvonik je nagnjen za več kot 1 meter v smeri Trsta). V nadaljevanju smo se povzpeli do pod kraški rob s Črnokalsko jamo in se nato mimo plezališč povzpeli na  vrh. Po slabih 15 min. hoje smo dosegli grad Črni kal kjer je bi krajši postanek za ogled in okrepčila. Nadaljevali smo po stezi nad samim robom sten. Od tu so bili lepi razgledi na Trst in Koper, črnokalski viadukt, na koprsko železnico, ter primorske vasi.

Sledil je spust proti Podpeči mimo obrambnega stolpa in utrjene naravne jame (zgrajen je bil v 11. stoletju) do vasi kjer smo si lahko ogledali starodavno kraško arhitekturo. Od tu smo se z avtobusom odpeljali do vasice Predloka na popoldansko malico v primorskem stilu.

Milan Mlakar   Več fotografij...


8. 2. 2020 - Mladi planinci PD Kočevje so pod vodstvom mentorice Majde pripravili lep program za Prešernov dan pred Kočo pri Jelenovem studencu. Več fotografij...15. 1. 2020 - Na Slavniku. Več fotografij...


Spoštovani,

več kot 300 podpisnikov bovške lokalne iniciative je pripravilo spletno različico podpisovanja pisma podpore kot odziv na načrtovano gradnjo nove ceste na zavarovanem območju Mangartskega sedla, ki leži znotraj Triglavskega narodnega parka. Gre za naravni spomenik državnega pomena v osrednjem delu tega zavarovanega območja.

ZRC SAZU je kot ustanova, ki ji je mar za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, podpisala to peticijo, kar si lahko ogledate v prilogi. Tudi vas kot fizične osebe vabimo k podpisu izjave na naslovu:

https://www.peticija.online/ohranitev_mangrtskega_sedla__poziv_k_razumnemu_ravnanju


V primeru želje po dodatnih pojasnilih lahko kontaktirate Blaža Komaca ali Aleša Smrekarja na Geoografskem inštitutu Antona Melika.

Lep pozdrav,
dr. Aleš Smrekar,
vodja Oddelka za varstvo okolja na Geografskem inštitutu Antona Melika / Head of the Department of Environmental Protection at the Anton Melik Geographical Institute

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti / Research Centre of the Slovenian Academy of Sciences and Art Novi trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenia
tel: + 386 1 200 27 27

MOČ BESEDE V OBJEMU KOČEVSKIH HRIBOV

V soboto, 14. 12. 2019, je v organizaciji Planinskega društva Kočevje potekal pohod do Koče pri Jelenovem studencu, kjer se je v sodelovanju z Osnovno šolo Ob Rinži letos že drugič odvil kulturni dogodek Moč besede v objemu kočevskih hribov. Z literarno-glasbenim dogodkom smo se pridružili mednarodnemu festivalu Brati gore, ki pod okriljem Alpske konvencije v tednu okrog 11. decembra, ko obeležujemo svetovni dan gora, poteka v različnih krajih po vsej Evropi. Festival Brati gore je bil zasnovan kot obeležitev svetovnega dneva gora leta 2015, njegov cilj pa je spodbujati organizacijo in izvedbo dogodkov, posvečenih goram in literaturi. Festival pomeni praznovanje kulturne raznolikosti in obenem spodbuja k povezovanju ljudi, umetnosti, kulture in gora. Na festivalu z najrazličnejšimi dogodki, ki promovirajo alpsko literaturo, sodelujejo šole, knjižnice, društva in posamezniki.

V Kočevju smo tako združili prijetno s koristnim in dan gora preko literature obeležili kje drugje kot – v hribih! Narava in hribi povezujejo. Planinci na gorskih poteh stran od ponorelega sveta najdejo stik z naravo, s sabo in drug z drugim. Podobno pa povezujejo tudi besede, stkane v verze. S svojo čarobno močjo nas popeljejo v neznane svetove, nam orišejo občutja, ki jih še nismo doživeli, in nam odkrijejo košček srca nekoga drugega. S tem pa nam dajo misliti in nam omogočijo čutiti in si predstavljati. Letos so učenke in učenci OŠ Ob Rinži interpretirali pesmi slovenskih avtoric in avtorjev, ki so jih navdahnile gore, posegli pa smo tudi po ljudskem izročilu in se navezali na misli znanih slovenskih alpinistov in pohodnikov. Ker gore in besede lahko prehajajo celo jezikovne bariere, smo slišali tudi pesmi v angleščini in hrvaščini. Kulturni dogodek so popestrili tudi mladi glasbeniki, ki so s svojimi glasbenimi nastopi sklenili krog povezanosti med umetnostjo in gorami. Zbrane je nagovoril predsednik Planinskega društva Kočevje, gospod Milan Mlakar, ki je poudaril pomen pohodništva za Kočevce ter pozdravil odziv mladih planincev, ki se vse bolj množično odpravljajo v hribe. Pri tem je opozoril na skrben in spoštljiv odnos do narave ter do sočloveka.

Tinkara Hodnik

Več fotografij...


7. 12. 2019 - Planinci PD Kočevje na zaključnem izletu v neznano (Boč). Prva skupina - Več fotografij...

Druga skupina - Zelo zahtevna planinska pot. Več fotografij...


Pozdravljeni

V času ki ga živimo je narava zaradi vse večjega in močnejšega pritiska (vseh oblik) človeka oz. ljudi vse bolj ranljiva, ogrožena, zlomljena, spreminjajoča se.

Vsako še tako majhno delo v prid narave ter trud za osveščenost človeka in ljudi ni odveč.

Svoj prispevek k skrbi za naravo vsekakor prispevamo (se trudimo) tudi planinke in planinci Planinskega društva Kočevje.

Obveščam vas, da smo v Koči pri Jelenovem studencu vzpostavili t.i. naravovarstveni kotiček, ki je prvenstveno namenjen izobraževanju oz. osveščanju javnosti o pomenu varovanja in skrbi za naravo.

V omenjenem kotičku tako lahko najdejo svoje mesto različna gradiva, ki se nanašajo na zgoraj zapisano vsebino.

Naslednja aktivnost Odseka za varstvo gorske narave na katero bi vas rada opozorila in POVABILA, je organiziran tečaj za gorskega stražarja. Tokrat v Kočevju!

Prosim vas, da si v koledarje zabeležite 29. februar 2020 in si vzamete čas za udeležbo le tega.

Tečaj je kratek (1. del - podane vsebine s področja varovanja narave, 2. del - brezplačna udeležba naravovarstvene ekskurzije) in prijeten.

Toplo priporočam.

Lepo vas pozdravljam, Tina Kotnik


26. 10. 2019 - Po KPP, od Grčaric do Koče pri Jelenovem studencu. Več fotografij...


15. 10. 2019 - PO ROKOVNJAŠKI PLANINSKI POTI. Več foto (Marija)....; Več foto (Roman)...


5. 10. 2019 - Planinci PD Kočevje na Jerebici (Italija). Več fotografij...


21. 9. 2019 - Pohod na Goteniški Snežnik. Več fotografij...


Ankogel, 14. 9. 2019

V soboto, 14.09.2019, smo se udeleženci planinskega izleta v organizaciji PD Kočevje podali na Ankogel v visokih Turah, tretji najvišji vrh v skupini vrhov poimenovani Ankogelgruppe, ki se razteza nad avstrijskim gorskim mestecem Mallnitz. Ankogel, po katerem je skupina dobila ime, ni najvišji vrh skupine, pač pa je umeščen na zavidljivo tretje mesto, saj s svojimi 3.252 metri po višini zaostaja le za Hochalmspitze in Großetendkom. Z vrha ponuja imeniten razgled, dostop nanj pa udobno skrajša gondola, ki obratuje tudi v kopnem delu leta in nadebudnemu pohodniku prihrani 4 urno hojo navkreber po smučiščih in gozdu.

Na pot smo se odpravili relativno pozno, saj gondola, s katero smo se napotili do našega izhodišča, začne voziti šele ob pol deveti uri. Po postanku za kavo ter precej zamudni vožnji sprva po avtocesti, pozneje pa skozi slikovite manjše hribovske kraje, ki so ugnezdeni ob vznožju gora, ter po nekaj srečanjih z lokalnimi kravami, ki se jim pač ni mudilo s ceste, in s še precej zaspanim voznikom lokalnega avtobusa, ki je del poti pred nami zelo jutranje vijugal po ozkih ulicah, smo do izhodiščnega parkirišča prispeli praktično v zadnjem hipu, da smo lahko še ujeli odhod prve gondole.

Pripeljala nas je na višino dobrih 2.600 metrov nad morjem, kjer nas je pričakalo čudovito toplo in sončno jutro s krasnimi razgledi daleč naokoli. O pričakovanih zimskih razmerah in mrazu ni bilo sledu, tudi domala ves nedavno zapadli sneg se je že stalil. Brez nepotrebnega odlašanja smo se podali na pot proti našemu cilju, ki nam sprva še ni bil viden. Pot nas je vodila preko pobočja granitnih plošč, višje pa po s snegom pokritem pobočju, ki nas je usmerilo na vse ožji greben, po katerem smo v vse močnejšem mrzlem vetru dosegli vršni del Malega Ankogla, predvrha, od koder smo se sprva po grebenu, višje pa po vzhodnem pobočju vršne piramide povzpeli na vrh.

Z vrha se nam je ponujal veličasten razgled na celotno skupino Ankogla, med katerimi je v oči najbolj zbodla Hochalmspitze, ki se je odeta v svežem snegu ponujala v vsej svoji širini in grozeči lepoti, ter na bližnje in najbolj oddaljene vrhove Visokih in Nizkih tur, ki jih je tu in tam za nekaj trenutkov skrila meglica, ko se je spet oddaljila pa je odstrla pogled na nove vršace …. Po počitku za malico, slikanju in krstu nekaterih, ki se še niso povzpele tako visoko, smo z vrha sestopili do lične koče Hannoverhaus, kjer smo na toplem soncu počakali na odhod zadnje gondole v dolino, s katero smo se spustili do parkirišča, kjer nas je čakal avtobus.

Med kratkim postankom na poti domov v ličnem Mallnitzu smo za silo pogasili žejo, po prihodu v domovino pa smo se ustavili v obcestni gostilni na večerji. Dan je bil za nami in ura nas je priganjala domov.

Tako nam je minila sončna sobota na Ankoglu. simon

Več fotografij...


1. - 7. 9. 2019 - Planinci PD Kočevje na Slovaškem (Tatre). Več fotografij...

 


28. 8. 2019 - Pred pohodom na Dobrač (Avstrija). Več fotografij...


20. 8. 2019 - Tudi letos smo popeljali skupino mladih planincev na vrh Triglava. Stela Poje, Lana Štimac, Gabrijela Vukan, Žiga Zajec, Nik Bartol in Vid Dejak so bili tisti, ki so vsa leta pridno sodelovali v mladinskem odseku našega društva. Pod vodstvom vodnika Tomaža Špeharja in v spremstvu vodnice Branke Rajner, vodnika Toneta Ožbolda, dveh izkušenih planincev Željka Bistroviča, Franca Šalamona in mene, smo se podali s Planine Konjščica do Planinskega doma Planika. Po kratkem postanku in okrepčilu smo se podali naprej, na vrh Triglava. Cela pot je bila dolga in zahtevna, tako da smo se do Planike vrnili že v mraku. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, saj smo z vrha videli celo morje in na njem ladjo, kar še nisem doživel pri vseh mojih vzponih na Triglav. Za nameček pa se nam je prikazala še "aura", kar tudi ni tako pogost pojav.

Milan Mlakar  Več fotografij...


17. 8. 2019 - Planinci PD Kočevje in PD Ribnica na skupnem pohodu na Nabojs (Italija). Več fotografij...


3. 8. 2019 - Kočevski planinci in naši prijatelji z otoka Rab na Trglavu. Več fotografij...


24. in 25. 7. 2019 - Seniorji PD Kočevje na Triglavu. Več fotografij...


20. 7. 2019 - Planinci PD Kočevje na Rombonu. Več fotografij...


Spoštovane planinke in planinci.

24.avgusta načrtujem enodnevni vzpon na 3.252 m visok Ankogel v Avstriji. Avtobus nas bo popeljal iz Kočevje skozi karavanški predor do Spittala in naprej v smeri Lienza do naselja Möllbrücke in do alpskega mesteca Mallnitz. Od tu se bomo z gondolo odpeljali do zgornje postaje na 2.636 m. Nato bomo nadaljevali po zahtevni poti proti vrhu (616 m višinske razlike). Povratek po isti poti.

Cena pohoda je 65 € in v to ceno je vključen prevoz z avtobusom (karavanški predor, avstrijska vinjeta), vzpon z gondolsko žičnico, organizacijo pohoda, vodenje in 22% DDV.

Glede na ceno pohoda in posledično stroškov ogledne ture zbiramo predhodne prijave, da približno izračunamo stroške glede na število prijavljenih.

Prijave in informacije na telefon 041 359 768 (Tone Ožbold) ali na elektronski naslov pdkocevje@pzs.si do 5. avgusta 2019.

 

5. 10. 2019 - Člani PD Kočevje na Jerebici (Italija). Več fotografij...

 

6. 7. 2019 - Pripravljeni za na Visoko Vrbanovo špico. Več fotografij...


29. 6. 2019 - Udeleženci tradicionalnega pohoda na "Petruvo" v Osilnico. Več fotografij...


19. 6. 2019 - Planinci PD Kočevje na Pršivcu. Več fotografij...


KLOPCA LJUBEZNI TUDI NA MESTNEM VRHU

 

Včeraj Sta nas obiskala Gregor in Dejan. Prišla sta s kombijem in v njem je bilo posebno darilo za našo Kočevsko – klopca ljubezni.

Gregor in Dejan sta prišla na izvirno idejo, da bi na razglednih točkah po Sloveniji postavila t.i. »Klopce ljubezni«. Pogoj za postavitev je, da je iz tega mesta lep razgled in pa, da ni dostopa z avtomobilom. Simbol na klopci je srce, ki ima tudi simbolični pomen zdravja. Tako z vzponom do te točke naredimo tudi nekaj za svoje zdravje.

Kontaktiranih je bilo več društev in posameznikov in mi smo bili osmi, ki imamo klopco postavljeno. Cilj akcije je postaviti take klopi na razglednih točkah po celi Sloveniji in na koncu bo narejen tudi zemljevid, ki bo za marsikoga izziv, da obišče te kraje.

Klopca je nekoliko odmaknjena od glavnega dostopa na Mestni vrh. Če ne boste samo stekli do vrha jo boste zlahka našli.

Milan

Več o projektu boste izvedeli, če boste nekoliko pobrskali po internetu in vpisali klopca ljubezni.


POLETJE V KOČEVSKEM ROGU 2019

Znova boste lahko na več dogodkih spoznavali enkratno naravno in kulturno dediščino območja; od pragozdov, kraških jam, ogroženih živalskih vrst, zdravilnih rastlin do sledi izginulih kočevarskih vasi, ruševin parnih žag, ohranjenih partizanskih bolnic in Baze 20. Pripravili smo kar 21 dogodkov, od krajših sprehodov do zahtevnejših rekreativnih preizkušenj, ki so predstavljeni v ZLOŽENKI.

Organizator programa je Občina Dolenjske Toplice, ki povezuje društva, zavode, posameznike in ustanove, ki delujejo na območju Kočevskega roga. Vključujemo tudi nekatere deležnike iz občin Semič in Kočevje. Izvedba dogodkov je v celoti prepuščena izvajalcem. Večina dogodkov je brezplačna, zaželeni so le prostovoljni prispevki.

Dogodki bodo potekali v občutljivem prostoru roške narave, v stiku s številnimi objekti kulturne dediščine, zato bodimo vljudni, obzirni in neškodljivi gostje. Po našem obisku naj ostane narava takšna, kot je bila pred tem. Vodenja zato potekajo v okviru manjših skupin, ki se gibljejo po obstoječih in markiranih poteh.

Vabljeni na četrto Poletje v Kočevskem rogu!

 

Splošne informacije za udeležence:

Prijava in informacije: predhodne prijave zaželene na TIC Dolenjske Toplice

(07) 384 51 88 ali pri izvajalcih dogodkov.

Potrebna oprema za vse dogodke: terenska obleka in obutev ter malica in pijača iz nahrbtnika. Obisk dogodkov je na lastno odgovornost.

www.dolenjske-toplice.si

Faceboook stran: Poletje v Kočevskem rogu

ZLOŽENKA: POLETJE V KOČEVSKEM ROGU 2019


 

18. 5. 2019 - Naravovarstvena ekskurzija na Smrekovec. Več fotografij...

 

 

11. 5. 2019 - Planinci PD Kočevje na Poreznu. Več fotografij...


 

11. 5. 2019 - Markacisti PD Kočevje na skupni dolovni akciji MDO Dolenjske in Bele krajine. Več fotografij....


 

BAŠKE OŠTARIJE IN SREDNJI VELEBIT

Z ne najlepšo vremensko napovedjo in z mešanimi občutki, se nas je 43 udeležencev podalo ob 5 uri zjutraj na pot proti Hrvaški. Peljali smo se preko Vinice do Bosiljeva in po avtocesti do Gospiča. Od tu pa po »Terezijani« do Baških Oštarij. Najprej smo poskrbeli za spanje v bungalovih in na to še za ostale v hostlu. Tu smo se srečali z našim članom Brankom Paparićem iz Raba , ki nas je spremljal oba dneva in nas vodil po začrtanih poteh.

Z avtobusom smo nadaljevali pot do 15 km oddaljenega prelaza Dabarska kosa (950 m), kjer smo sestopili in se pripravili za pohod. Na sedlu nas je pričakalo vetrovno in delno oblačno vreme, vendar so se že kazali posamezni odseki jasnine. Začeli smo na Premužičevi stezi do odcepa za Visibabo od koder smo se v okljukih povzpeli do grebena in naprej na vrh (1160 m). V tem času se je že zjasnilo, posamezni oblaki so bili samo še za okras na fotografijah. Nadaljevali smo po grebenu in se preko Prekinutoga brda (1264 m) povzpeli na Budakovo brdo, ki je s 1.317 m najvišji vrh v tem delu Velebita. Tu so se zopet potegnili oblaki, zapihal je veter, vendar le za kratko, saj je veter oblake odnesel nekam nad Liko in v nadaljevanju smo imeli cel čas lepo sončno vreme.

Sestopili smo po isti poti do sedla in se napotili navzdol do razcepa pod Bačić kukom. Tu smo naredili tri skupine. Ena je ostala na križišču in počakala drugo skupino, ki se je povzpela do sedla Bačić kuka kjer je bil žig in se nato vrnila nazaj in se skupaj s svojim vodnikom napotila po stezi, ki pelje pod stenami Bačić kuka do ceste in od tam do avtobusa, ki je ostal na Dabarski kosi. Večji del skupine (32 pohodnikov) se je od žiga napotilo na vrh (1304 m) in se nato po zahtevni, delno zavarovani poti, napotilo navzdol do ceste in naprej do Planinske koče Ana v Bačić Dubini in naprej do planinske koče Ravni Dabar. Od tu so se povzpeli navzgor do avtobusa, kjer sta se skupini združili.

Prva skupina je za pot porabila 7, druga skupina pa 8 ur. Z avtobusom smo se vrnili v Baške Oštarije do hostla na večerjo, nato pa je Branko prepeljal 12 pohodnikov do bungalovov, ostali pa smo prespali v hostlu.

Drugi dan smo imeli zajtrk ob 8 uri, na pot pa smo ob 9 uri peš krenili izpred hostla, po cesti, ki vodi smeri Gospiča. Kmalu smo skrenili na makadamsko cesto in po njej okoli 45 min. do umetnega jezerca Crno vrilo, kjer je tudi izhodišča za vzpon na Filipov kuk.  Od tu se je skupina 10 udeležencev ločila od glavne skupine in se po krajšem ogledu okolice napotila nazaj v Baške Oštarije.

Ostali so se napotili v okljukih do sedla in naprej v smeri vrha Filipovega kuka. Pod vrhom se je zopet odcepila skupina 11 pohodnikov in se s svojim vodnikom, podala po lažji varianti naprej v smeri Ljubičkega brda. Preostali smo se s 5 vodniki napotili po zahtevni in deloma zelo zahtevni poti na vrh Filipovog kuka (970 m) in se spustili do lažje dela, kjer se obe poti združita. Od tu se je pot zopet precej strmo dvignila do grebena in na vrh Ljubičkoga brda (1320 m). Tu sta se obe skupini zopet združili in po grebenu nadaljevali v smeri SZ ter se preko Kuka od Karline plene (1334 m) spustili v sedlo pod Medvjedovom kukom. Sledil je spust do ceste in po njej do Stupačinovoga, kjer nas je pričakal avtobus s preostalo skupino.

Prva skupina je za pot porabila okoli 2:30 ure, ostali pa smo za prehojeno pot porabili 5 ur.

Sledil je povratek do Baških Oštarij, kjer smo se poslovili od Branka ter se po Jadranski magistrali napotili proti Kočevju. Vmes smo se ustavili v Sv. Juraju na kosilu, tako, da smo domov prispeli okoli pol desete zvečer.

Pohod je lepo uspel in udeleženci so bili zadovoljni tako z organizacijo kot tudi z uslugami v obeh nastanitvenih obratih. Vzdušje je bilo ves čas na visokem nivoju, kar pa se ostalega tiče »hrabrim je tudi vreme naklonjeno«. Hvala udeležencem za pozitivno vzdušje in vodnikom za strokovno opravljeno delo.  Milan

Več fotografij...


17. 4. 2019 - Pod po robu, od Cola do Predmeje. Več fotografij, Milan...   Več fotografij, Marija...


6. 4. 2019 - Furlanova pot na Gradiško turo

V soboto, 6. 4.2019, smo se udeleženci PD Kočevje in PD Ribnica podali na skupno turo po Furlanovi poti na Gradiško turo. Zbralo se nas je 12. Pot je zelo primerna za pomladno razgibavanje in obujanje med dolgo zimo pozabljenih prijemov v skali in na jeklenici. Takšno uvajanje je zelo dobrodošlo pred poletno sezono v visokogorju, kar smo s pridom izkoristili. 

Dan se je začel že precej zgodaj na AP v Kočevju, nadaljeval se je s pobiranjem udeležencev ob poti do izhodišča, postankom za jutranjo kavo v Cerknici, in že smo praznili prtljažnik busa na parkirišču ob izhodišču.

Pot smo začeli v kampu Tura nad Gradiščem pri Vipavi, kjer smo se na prijetnem travniku pripravili na vzpon po zavarovani poti. Razdelili smo se v par skupinic, da je bilo med vsakim vodnikom optimalno število udeležencev, za primer, če bi kdo rabil pomoč pri iskanju stopa ali oprimka med napredovanjem. Krenili smo do vstopa v steno in se brez večjih nevšečnosti vzpeli do Trikota, kjer smo imeli prvi postanek. Po krajšem postanku smo pot nadaljevali do vrha Gradiške ture, ker smo imeli daljši postanek za malico. Z vrha Gradiške ture smo se v hladnem in oblačnem vremenu preko travnikov in kljub pomladnemu datumu še vedno golih gozdov napotili do Furlanovega zavetišča pri Abramu, kjer smo imeli daljši postanek, na izhodišče pa smo sestopili po lahki poti ter se povzpeli še na Plaz, od koder je imeniten razgled na celotno Vipavsko dolino. Polni vtisov smo prispeli do našega izhodišča v kampu Tura, kjer nas je že čakal avtobus, ki nas je med potjo domov odpeljal v prijetno gostilno, kjer so poskrbeli, da smo se domov vrnili zelo zadovoljni.  sf    Več fotografij...


V ponedeljek 1. 4. 2019 smo imeli pred kočo delovno akcijo v kateri je sodelovalo 10 planincev in sicer: Peter Poje s traktorjem , Željko Bistrovič, Milena Mlakar, Marjan Kurtalj, Marjan Ule, Andrej Jerše, Bojan Ciglič, Dušan Poje, Toni Žuk in Milan Mlakar. V akciji smo razžagali in pospravili drva, popravili klopi na travniku, zasadili nekaj novih rož, pregrabili in očistili otroško igrišče ter deloma uredili okolico.

Vsi lepo vabljeni na naslednjo delovno akcijo 13. aprila, ko bomo v okviru akcije "Očistimo Kočevsko" očistili naše poti in cesto do naše koče, ter urejali tudi okolico. mm

Več fotografij...


 

 

V mesecu marcu je dobil naš načelnik odseka za poti in markacije STANE VIDOVIČ najvišje priznanje Komisije za planinske poti pri PZS Knafelčevo priznanje.

 

Obrazložitev priznanja je naslednja:

Stane Vidovič se je leta 1967 se je včlanil v Planinsko društva Kočevje in bil vse skozi aktiven. Z delom se je izkazal že kot markacist in je aktivno sodeloval pri čiščenju in urejanju planinskih poti, ki jih je v našem društvu okoli 190 km. 

Leta 2005 je prevzel vodenje odseka za planinske poti in markiranje in na tej funkciji je še danes. V času vodenja odseka so planinske poti vzorno vzdrževane, za kar gre zasluga, poleg posameznih markacistov, tudi njihovemu načelniku Stanetu.  V tem času je bilo opravljeno ogromno delo na digitalizaciji in vnosu v kataster vseh planinskih poti, ki jih vzdržuje PD Kočevje. Zadnja leta je aktiven tudi pri Komisiji za poti in markacije na Planinski zvezi Slovenije. Tu skrbi za podeljevanje priznanj pohodnikom za prehojeno največje slovenske obhodnice »Slovenske planinske poti«. Ne smemo pa pozabiti na njegovo »vidno« udejstvovanje, saj je kot amaterski slikar avtor prenekatere poslikave v koči in njeni okolici.

Kot član planinskega društvu Kočevje je dobitnik več priznaj, med njimi srebrnega  in bronastega častnega znaka Planinske zveze Slovenije. V letu 2016 pa je bil tudi prejemnik srednje plakete Športne zveze Kočevje.

 

Stane čestitam ti v svojem imenu in v imenu vsega članstva našega društva.

 

Predsednik društva,

Milan Mlakar

 


Obisk mladih planincev pri županu dr. Vladimirju Prebiliču

25. marca 2019 so se trije mladi planinci Jaka Kosten, Jerca Šmalc in Tinkara Golja,  v spremstvu načelnice MO Terezije Levstik in predsednika društva Milana Mlakarja, udeležili srečanja pri županu občine Kočevje dr. Vladimirju Prebiliču. Na srečanju so se pogovorili o delu v mladinskem odseku društva, o preteklih dogodkih in o načrtih za prihodnost. Ob tej priliki so mu tudi izročili zahvalo za finančno in moralno podporo skupini mladih, ki se je prvič v življenju podala na Triglav.

Pogovor je tekel v sproščenem vzdušju, za konec pa so ga povabili, da se sam, ali v spremstvu družine, pridruži na letošnjem pohodu na Triglav.

Milan Mlakar

 


V soboto 23. 3. 2019 se je 10 kočevskih planincev pridružili 65 udeležencem iz dolenjskega MDO na pohodu po Učni poti 9 kalov v Kobjeglavi. V lepem vremenu smo si ogledali zanimivosti tega prelepega dela Krasa z lepo ohranjeno naravno in kulturno dediščino. Na koncu smo se ustavili v kulturnem domu na krajši slovesnosti, kjer so podelili značke novim Gorskim stražarjem. Iz našega društva sta znački prejeli Milena Mlakar in Tina Kotnik. Obema čestitamo. Po koncu slovesnosti so nas domačini pogostili s pristno primorsko joto in zraven še kozarec ali dva njihovega slovitega vina teran.Ker nam je ostalo še nekaj časa in ker je bilo vreme prekrasno, smo se odpeljali še do gradu Štanjel na kavico in krajši ogled gradu in znamenitega Ferarijevega vrta. mm

Več fotografij...


20. 3. 2019 - Planinci PD Kočevje na pohodu na Golič in Kojnik. Več fotografij...


16. 3. 2019 - Zimski pohod na Bašeljski vrh.    Več fotografij...


18. 3. 2019 je bila na podelitvi "najšportnik leta" med prejemniki "Srednje plakete" Športne zveze Kočevje tudi VIDA OFAK.

Priznanje je dobila za 20-letno delo v našem društvu.

Obrazložitev priznanja je naslednja:

Ga. Vida je že takoj po včlanitvi v društvo aktivno sodelovala pri vodenju pohodov in tur po slovenskih gorah, prav tako je aktivna tudi na širšem področju delovanja društva. S končanjem šolanja in pridobitvijo naziva Vodnica PZS pa je pohode in ture lahko tudi samostojno organizirala in vodila. Vse aktivnosti, ki jih je izvajala, so bile organizirane in vodene na visokem strokovnem nivoju. Še zlasti izstopa njeno izredno poznavanje krajev in gora v Sloveniji in njeni širši okolici.  Po odhodu v pokoj, je svoje delo razširila na delo z nekoliko starejšimi člani in se z njimi vsak mesec poda na pohode. Pohodi so izredno lepo obiskani, kar je vsekakor priznanje za Vidino strokovnost in znanje. V svojem dolgoletnem  planinskem udejstvovanju je prehodila vse slovenske obhodnice, prav tako obhodnice v bivši skupni državi.  Prehodila in preplezala je tudi mnoge vrhove v evropskih Alpah na čelu z Mont Blanckom, Breithornom,  Grossglocknerjem in mnogimi drugimi. Svoje bogato znanje in izkušnje rada deli z ostalimi udeleženci pohodov, prav tako je na tem področju aktivna v širšem prostoru Kočevske. Kot članica planinskega društva Kočevje je dobitnica več priznaj, med njimi bronastega, srebrnega in zlatega častnega znaka Planinske zveze Slovenije.

Vida čestitam ti v svojem imenu in v imenu vsega članstva našega društva.

Predsednik društva, Milan Mlakar


V pisarni so na voljo znamkice za leto 2019. Člani jih lahko dobijo vsak torek od 17. do 19. ure.

Več o članstvu in članarini na spletni strani PZS: https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=13

zgibanka_clanstvo_2019_splet.pdf


22. 2. 2019 - Dobitniki priznanj na občnem zboru PD Kočevje. Več fotografij...


20. 2. 2019 - Pohod do izliva Soče. Več fotografij...


16. 2. 2019 - Zimski pohod do Roblekovega doma. Več fotografij...


8. 2. 2019 - Proslava v počastitev Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika. Več fotografij...


16. 1. 2019 - Prehodili smo del Evropske pešpoti E12 od Kopra do Pirana. Več fotografij...