TRIMČKOVA PLANINSKA POT

Trimčkova planinska pot nas popelje po vrhovih nad Kočevjem, ter zavije tudi na Požgani vrh z razgledi proti Kočevski Reki in Gotenici. Pot je lahka, primerna za vse vrste pohodnikov, tudi za družine z mlajšimi otroki. Pot se lahko tudi skrajša glede na razmere oziroma sposobnosti posameznika. Za pot je izdelan dnevnik s prostori za žige. Za celotno pot bo pohodnik porabil 4 do 5 ur zmerne hoje. Po opravljeni poti dobi pohodnik, na podlagi ožigosanega dnevnika, značko.

KOČEVJE (460 m)—LIVOLDSKI VRH (994 m) 1:30 ure - Izhodišče Trimčkove planinske poti je na avtobusni postaji v Kočevju. Pot pelje preko ceste, mimo gostišča, po Podgorski ulici do križišča kjer je urejeno parkirišče za obiskovalce planinskih poti. Nadaljujemo do table s kažipoti in nato naravnost v hrib ter v levo na Grajsko pot. Tu kmalu naletimo na oznake te poti, to je zelen grajski stolp na beli podlagi. Prečkamo prvo gozdno cesto in ko pridemo na drugo, zapustimo Grajsko pot in gremo na levo po cesti do ostrega ovinka v desno. Pot nadaljujemo po vlaki, ki pride zopet na cesto. Le-to kmalu zapustimo, ko zavijemo na levo na stezo, ki gre proti vznožju Livoldskega vrha. Približno v sredini strmine se pot razcepi, mi gremo levo in preko razgledišča pridemo na vrh. »ŽIG«

Z razgledišča so lepi razgledi na Kočevsko polje, ter naprej proti Kočevski Mali gori, Zasavskemu pogorju ter Kočevskem Rogu.

Livoldski vrh

Pogled na Kočevsko polje

LIVOLDSKI VRH (994 m)—FRIDRIHŠTAJN (978 m) 30 min. - Pot nadaljujemo nekaj časa po grebenu Livoldskega vrha, nato zavijemo v desno navzdol in steza nas pripelje na gozdno cesto, kjer zopet zavijemo v desno. Po cesti hodimo okoli 800 m, ko se v levo odcepi steza, ki vodi proti Fridrihštajnu. Sledimo markacijam in kmalu pridemo do razpotja. Leva pot nas odpelje na plezalni del, kjer se do vrha povzpnemo po jeklenicah, pot naravnost pa gre po vzhodni strani gradu do vlake in od tam močno v levo do vhoda v razvaline gradu. Nadaljujemo po »hodniku« do hrastovih stopnic mimo ostanka stražnega stolpa na vrh. »ŽIG«

Deloma restavrirane razvaline so ostanek gradu, ki ga je dal leta 1425 sezidati Friderik II Celjski za svojo ženo Veroniko iz Desiniča. Grad je bil nato kmalu porušen pa znova pozidan, okoli leta 1650, ko je minila nevarnost turških vpadov pa dokončno zapuščen.

Plezalni del obsega dve manjši ferati ena od teh zelo zahtevna, vendar lepo zavarovana. Obe povezuje krajša zelo izpostavljena prečka. Tu je tudi 6 alpinističnih smeri dolžin okoli 10 m in ocen od 5a do 6a.

Vhod v grad

Zahodna ferata

Hrastove stopnice v gradu

Na vrhu Fridrihštajna

FRIDRIHŠTAJN (978 m)—POŽGANI HRIB (1009 m) 30 min - Z gradu imamo več poti, ki vodijo v smeri Požganega hriba. Lahko se spustimo po zahodni ferati, lahko gremo proti severu in nato v levo ali pa po hrastovih stopnicah do vhoda in nato levo, kjer se pod steno vse omenjene poti združijo. Steza nas bo nekaj časa vodila pod mogočnim ostenjem gradu nato se spusti navzdol do gozdne ceste, ki jo prečkamo in se po vlaki napotimo v hrib. Sledimo markacijam in se ob pobočju hriba vzpenjamo proti vrhu. Če nekoliko skrenemo s poti v hrib bomo našli mesta, kjer bomo imeli lep pogled na razvaline gradu. Malo pred vrhom se odcepi steza z vlake v desno in kmalu pridemo na vrh. Od tu so lepi razgledi proti jugu in zahodu. Pod nami je Kočevska Reka, desno od nje Gotenica, nad njima pa Goteniška gora z Goteniškim Snežnikom, v ozadju Borovška gora, za njimi pa že hrvaške gore s Snježnikom in Risnjakom. »ŽIG«

Ostenje Fridrihštajna

Pogled s Požganega hriba na razvaline gradu

Na vrhu Požganega hriba

Pogled proti Kočevski reki in Gotenici

POŽGANI HRIB (1009 m)—MESTNI VRH (1034 m) 40 min - S Požganega hriba vodi pot proti Ledeni jami oziroma h koči PD. Vendar se mi vrnemo po isti poti nazaj na gozdno cesto in po njej levo, mimo gozdarske koče, navzdol do odcepa v levo in navzgor na vlako. Sledimo oznakam in kmalu pridemo do odcepa, kjer pelje pot h koči PD, mi pa sledimo desni, v smeri Mestnega vrha. Pod vznožjem preide vlaka v stezo, ki nas popelje po južni strani proti vrhu. Ko pridemo do prvih razvalin bunkerjev, ki so jih zgradili Italijani v 2. svetovni vojni, smo na vrhu 1034 m visokega Mestnega vrha. »ŽIG«

Južni pristop na Mestni vrh

Na vrhu

Razgledna ploščad na Mestnem vrhu

Označeni razgledi na ploščadi

Pogled na mesto Kočevje s ploščadi

Središče mesta

MESTNI VRH (1034 m)—KOČA PRI JELENOVEM STUDENCU (850 m) 20 min - Pot nadaljujemo do razgledišča, ki je v smeri severovzhoda na TK kovinski tabli. Z razgledne ploščadi so lepi razgledi na mesto Kočevje, pogled pa nam seže vse od pogorja Stojne, čez Julijce s Triglavom, Male gore, Kamniško Savinskih Alp, Zasavskega pogorja, Kočevskega Roga in Gorjancev do Sljemena nad Zagrebom.

Nadaljujemo navzdol do ceste, ki vodi k postojanki PD Kočevje - Koči pri Jelenovem studencu. »ŽIG«

Koča je oskrbovana v sezoni od petka popoldne do nedelje do 20. ure, ter ob praznikih razen 1. novembra, ko je koča zaprta. V koči je v dveh prostorih 80 sedežev, v spalnem delu pa 50 ležišč. Na travniku pred kočo so razporejene klopi za okoli 100 obiskovalcev, večje otroško igrišče z več igrali, na steni nad kočo pa je narejeno plezališče. V koči je ponujena normalna planinska oskrba. Ob koči, oziroma v bližini, je pravo križišče planinskih poti. Poleg Trimčkove poti je tu začetek in konec Kočevske planinske poti, do sem pripelje več poti iz Kočevja. V bližini je več kraških jam.

Koča pri Jelenovem studencu

Igrala pred kočo

KOČA PRI JELENOVEM STUDENCU (850 m)—KOČEVJE (460 m) 45 do 50 min. - Od koče vodita navzdol v Kočevje dve poti in sicer:

1. Od koče gremo proti jugu na gozdno cesto, jo kmalu zapustimo, ko gremo v levo na vlako in po njej ob vznožju Mestnega vrha do križišča vlak, kjer smo pri dostopu zavili na Mestni vrh. Nadaljujemo po vlaki navzdol do gozdne ceste, jo prečkamo in kmalu pridemo do oznak Grajske poti. Sledimo jim navzdol in čez približno 50 minut smo v mestu.

2. Druga pot v začetku vodi po gozdni cesti proti severu. Za cestno zapornico se kmalu odcepi steza na desno in tu se začne tako imenovana Kalanova pot. Le ta se dokaj naravnost in strmo spusti v dolino na izhodišče v Podgorski ulici.

 

Trimčkovo planinsko pot lahko obhodimo tudi z izhodiščem pred Kočo pri Jelenovem studencu do kamor se pripeljemo z avtomobilom (8 km iz Kočevja po gozdni cesti). Ta varianta je zlasti primerna za družinski izlet oziroma za nekoliko slabše pripravljene pohodnike. Priporočena smer je proti jugu v smeri Požganega hriba – Fridrihštajna – Livoldskega vrha in povratek čez Mestni vrh do Koče pri Jelenovem studencu. Za to pot bomo porabili 2 do 3 ure, dnevnik in značko pa lahko dobimo v koči.